2017.07.09. 18:34, orinoco
Akkor kezdjük is az elején. Tisztázzunk...
A fondant, ami egyáltalán nem fondán :)
Mert sokan keverik a kettő bevonóanyagot. A fondán ugyebár egy főtt cukorkészítmény, cukrot és vizet bizonyos hőfokig forralunk, invertáljuk, majd táblázással temperáljuk így cukorkristályok alakulnak ki. Ezzel mártjuk a mignont, vagy egyes helyeken ezzel húzzák az Eszterházyt.
A fondant kifejezést amerikából vettük át, nálunk cukortésztának ismerik inkább az emberek. Szóval a fondant egy nyújtható cukorkészítmény, a marcipán kiváltására készítették. Jóval olcsóbb, és gyönyörű hófehér színű /színezetlen formában/ ezért esküvőre tökéletes. Hidrogénezett növényi zsírból, cukorból, mandula aromából áll, legalábbis ez a 3 összetevő minegyikben benne van.
Az utóbbi idők során rengeteg fajta fondant jelent meg a piacon, talán legismertebb a Formix, K2, Unidec...
Rendkívül sokrétűen használhatók, szinte bármilyen színűre be lehet festeni, egyetlen ellensége a nedvesség... a pára... Na meg persze a meleg.... :)
Készülnek általános fondantok pl.: a Formix, ami alkalmas torta burkolásra is, de akár még figurakészítésre is, bár erre megjelentek sokkal jobb alternatívák. Én nagyon szeretem pl. az Unidec-et. Ezt a terméket az M-Gel állítja elő jól nyújtható, viszonylag puha viszont levegőre hamar szárad. Egyszer csináltam egy ilyen fodros, színátmenetes esküvői tortát. Parádésan jó volt vele dolgozni.
Ebből a keményebb fajta fondantból érdemes nekivágni a figurkészítésnek is, ha nem felel meg a marcipán. A fondant könnyen beszerezhető a legtöbb webáruházból, ha ki kellene választani 1 fajtát, akkor én az Unidecre és az Unidec soft-ra szavaznék. Előbbi figurákhoz, vagy olyan díszekhez ajánlott aminek picit a gravitációval is küzdeni kell, utóbbi viszont tortaburkolásra használandó.
Azonban otthon is könnyen elkészíthatő a fondant. A legelslegjobb állag eléréséhez ajánlom, hogy marcipán alapú burkolóanyagot készítsünk el. Ez itt Farkas Vili receptje!
500 g porcukor
500 g marcipán
50 ml víz
6 g porzselatin
6 g margarin
A vizet forraljuk fel, és keverjük el benne csomómentesen a porzselatint, majd rögtön gyúrjuk össze az átszitált porcukorral.
Amikor simára gyúrtuk, adjuk hozzá a margarint és a marcipánt, majd az egészet gyúrjuk simára.
Ha bármilyen kérdésetek van a témával kapcsolatban, akkor azt nyugodtan feltehetitek itt és legjobb tudásom szerint igyekszem válaszolni majd rá :)
Köszi a figyelmet!
Balage